ORD & TEXT har just fått ett nytt uppdrag - att skriva utställningsmanus till förnyelsen av en basutställning på Flygmuseum i Ängelholm.Hur växer ett utställningsmanus fram? Hur ser processen ut som leder fram till en utställning? Bergkvist ORD & TEXT delar med sig av sin process.
Låna gärna från litteraturens språk
Konsten att korta en text
Har du någon gång suttit och kämpat med en text och känt att den verkligen inte kan bli kortare? Du väger varje ord på guldvåg och blir stressad och får prestationsångest över att texten ändå blir för lång. För dig som tampas med antalet ord i dina texter kommer här några enkla tips som kan hjälpa dig komma vidare.
Hur låter texten egentligen? - Knepet som får din text att lyfta
Vi som jobbar med utställningar är alla ganska vana att skriva. Det finns också en förväntan på det vi skriver, särskilt det som så småningom hamnar i utställningar. Museer har nämligen ett högt förtroende hos allmänheten, men jag märker också, både när jag besöker utställningar och i mitt möte med museiprofessionella i min kursverksamhet, att detta förtroende kommer med en baksida när det kommer till vårt skrivande. Det handlar om hur texter låter och det är något vi kan jobba mer med i branschen.
2023 hade fokus på utställningstexter
Nu närmar sig 2023 sitt slut och när jag ser tillbaka på året som gått ser jag att detta är ett år av fokus på utställningstexter. Att lyfta utställningstexter som en egen textgenre är något jag arbetat för länge. I år har ORD & TEXT haft ett stort fokus på att just öka kunskaperna om text i utställningar.
Så gjorde museet Den gamle By för att skapa bättre utställningstexter
Vad kan museer göra själva för att skriva texter som är blir lästa och uppskattade av besökarna? Museet Den gamle By i Aarhus, Danmark har under flera år arbetat med en särskilt process för textproduktion till sina utställningar. Jag bad Martin Brandt Djupdræt från museet att beskriva deras arbete med utställningstexter. Min förhoppning är att ge inspiration till fler museer som vill hitta nya vägar med sitt textarbete.
Några höjdpunkter 2022
Vi måste prata om berättarperspektiv och tilltal
I helgen besökte jag ett antal museer i Stockholm, bland annat Nordiska museet och den prisbelönade utställningen Arktis - medan isen smälter. Besöket fick mig att fundera över vi och dom och att skriva en text om berättarperspektiv och tilltal i utställningar.
Därför är utställningstext en egen genre
Vanliga misstag i utställningstexter
I maj i år la jag upp några vanliga misstag i utställningstexter i mina kanaler i sociala medier och fick en del bra respons på dem. Därför har jag valt att samla inläggen här i en post så att ni kan läsa dem samlat. Kanske har du fler exempel du vill dela med dig av. Gör gärna det, så hjälps vi åt att förbättra utställningstexter runt om i landet.